To IARC αξιολογεί την καρκινογένηση λόγω επαγγελματικής έκθεσης στους πυροσβέστες

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC),έχει αξιολογήσει την επαγγελματική έκθεση των πυροσβεστών ως καρκινογόνα αλλάζοντας την προηγούμενη ταξινόμηση,σύμφωνα με την οποία ήταν πιθανώς καρκινογόνα.Η αναταξινόμηση ήρθε μετά από πολλές νέες μελέτες,που παρείχαν επαρκή στοιχεία ότι η πυρκαγιά προκαλεί καρκίνο στους πυροσβέστες.

Μια ομάδα εργασίας 25 διεθνών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων 3 προσκεκλημένων ειδικών, από 8 χώρες συγκλήθηκε από το πρόγραμμα Μονογραφίες του IARC για μια συνάντηση στη Λυών. Μετά από διεξοδική εξέταση της διαθέσιμης επιστημονικής βιβλιογραφίας, η Ομάδα Εργασίας ταξινόμησε την επαγγελματική έκθεση του πυροσβέστη ως καρκινογόνος (Ομάδα 1), με βάση επαρκή στοιχεία για καρκίνο στον άνθρωπο.Μια περίληψη των τελικών αξιολογήσεων έχει δημοσιευθεί τώρα στο Διαδίκτυο στο The Lancet Oncology.1 Η αναλυτική αξιολόγηση θα δημοσιευθεί το 2023 ως Τόμος 132 των Μονογραφιών του IARC με στοιχεία για καρκίνο στον άνθρωπο.

Η επαγγελματική έκθεση του πυροσβέστη προκαλεί καρκίνο. Υπήρχαν επαρκή στοιχεία για καρκίνο σε ανθρώπους για τους ακόλουθους τύπους καρκίνου: μεσοθηλίωμα και καρκίνος της ουροδόχου κύστης.
Υπήρχαν περιορισμένες ενδείξεις για καρκίνο στους ανθρώπους για τους ακόλουθους τύπους καρκίνου: καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνο του προστάτη, ο καρκίνος των όρχεων, το μελάνωμα του δέρματος και το λέμφωμα non-Hodgkin
Υπήρχαν ισχυρά μηχανιστικά στοιχεία σε εκτεθειμένους ανθρώπους ότι η επαγγελματική έκθεση ενός πυροσβέστη δείχνει 5 από τα 10 βασικά χαρακτηριστικά (KC) των καρκινογόνων:
2 «είναι γονιδιοτοξικό» (KC2), «επάγει επιγενετικές αλλοιώσεις» (KC4), «επάγει οξειδωτικό στρες» (KC5), «επάγει χρόνια φλεγμονή» (KC6) και «ρυθμίζει τις επιδράσεις που προκαλούνται από τον υποδοχέα» (KC8).

Έκθεση πυροσβεστών

Υπάρχουν περισσότεροι από 15 εκατομμύρια πυροσβέστες σε όλο τον κόσμο. Ο όρος «πυροσβέστες» περιλαμβάνει μια ετερογενές ομάδα αμειβόμενων και μη αμειβόμενων εργαζομένων σε βιομηχανικά, δημοτικά και άγρια ​​περιβάλλοντα, στη διεπαφή άγριας περιοχής και πόλης,και σε άλλες καταστάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκθέσεις πυρόσβεσης έχουν γίνει πιο διαδεδομένες με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι πυροσβέστες ανταποκρίνονται σε διάφορους τύπους πυρκαγιών, όπως πυρκαγιές κατασκευών, άγριων εδαφών και οχημάτων, καθώς και σε άλλα συμβάντα (π.χ. τροχαία ατυχήματα και καταρρεύσεις κτιρίων).Εκτίθενται σε ένα σύνθετο μείγμα προϊόντων καύσης από πυρκαγιές (π.χ. πολυκυκλικά αρωματικά υδρογονάνθρακες, πτητικές οργανικές ενώσεις, μέταλλα και σωματίδια), καυσαέρια ντίζελ, δομικά υλικά (π.χ.αμίαντος) και άλλους κινδύνους (π.χ. θερμικό στρες, εργασία σε βάρδιες και υπεριώδης και άλλη ακτινοβολία). Επιπλέον, η χρήση επιβραδυντικών φλόγας στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και έμμονων οργανικών ρύπων (π.χ. ανά και πολυφθοριούχες ουσίες) στους πυροσβεστικούς αφρούς έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό το μείγμα μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες που έχουν ήδη ταξινομηθεί από το πρόγραμμα Μονογραφίες του IARC στην Ομάδα 1 (καρκινογόνο για τον άνθρωπο), Ομάδα 2Α (πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο) και Ομάδα 2Β (πιθανώς καρκινογόνο στους ανθρώπους). Η δερματική έκθεση, η εισπνοή και η κατάποση είναι συνήθεις οδοί έκθεσης και μελέτες βιοδεικτών μεταξύ των πυροσβεστών έχουν βρει ενισχυμένα επίπεδα δεικτών έκθεσης σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες,επιβραδυντικά φλόγας και επίμονοι οργανικοί ρύποι.

Ταξινόμηση μονογραφιών IARC

Η ταξινόμηση IARC Monographs υποδεικνύει την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων που μπορεί να προκαλέσει μια ουσία ή ένας παράγοντας Καρκίνου. Το πρόγραμμα Μονογραφίες του IARC επιδιώκει να εντοπίσει τους κινδύνους του καρκίνου, που σημαίνει τη δυνατότητα για καρκίνο από έκθεση σε πρόκληση καρκίνου. Ωστόσο, η ταξινόμηση δεν υποδεικνύει το επίπεδο κινδύνου καρκίνου που σχετίζεται με
έκθεση σε διαφορετικά επίπεδα ή σε διαφορετικά σενάρια.

Η ίδια ταξινόμηση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος και η έκταση της έκθεσης και το μέγεθος της επίδρασης του παράγοντα σε ένα δεδομένο επίπεδο έκθεσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:
Véronique Terrasse, Ομάδα Επικοινωνίας, στο +33 (0)6 45 28 49 52 ή terrassev@iarc.fr
ή IARC Communications, στη διεύθυνση com@iarc.fr
https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2022/07/pr317_E.pdf