Παρέμβαση της Ε.Α.Κ.Π. για τον τρόπο υπολογισμού των ωρών από γενική επιφυλακή

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
.        Της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος        .
Τηλ.: 6978520351 – 6974881331, Fax: 2674022211, website: www.eakp.gr, email: info@eakp.gr
                                                                                                                                    Αθήνα 27 Σεπτεμβρίου 2021
 
                                                Προς:  Κο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος
                                                                    Κολοκούρη Στέφανο
                                                Κοιν.: Κο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
                                                                   Τουρνά Ευάγγελο     
                                                                   Πολιτικούς Φορείς – Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
                                                                   Πρωτοβάθμιες Ενώσεις – Εργαζόμενους Π.Σ. – ΜΜΕ
Θέμα: «Τρόπος υπολογισμού των οφειλόμενων ρεπό των υπαλλήλων του Π.Σ. που
               προκύπτουν από τις γενικές επιφυλακές»
Κύριε Αρχηγέ,
Η  φετινή αντιπυρική περίοδος για το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν αναμφισβήτητα μία από τις δυσκολότερες όλων των ετών από την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη την επικράτεια, και κατά κύριο λόγο τον μήνα Αύγουστο, προχωρήσατε σε μια σειρά μέτρων όπως και αυτό της γενικής επιφυλακής όλου του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρέπει να σας επισημάνουμε ότι γενικότερα τα τελευταία χρόνια ( με εξαίρεση ορισμένων περιπτώσεων όπως αυτής του περασμένου μήνα) παρατηρείται το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης του παραπάνω μέτρου που ως αποτέλεσμα έχει την επιπλέον σωματική και ψυχολογική καταπόνηση των πυροσβεστών. Επίσης γνωστό είναι σε όλους μας ότι λόγω των τραγικών ελλείψεων στις κτηριακές υποδομές των Σταθμών και Υπηρεσιών του Σώματος δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι που να στεγάζουν όλο το προσωπικό με όλες τις παροχές που αυτό πρέπει να έχει όταν δεν εμπλέκεται στα συμβάντα όπως θάλαμοι, λουτρά καθώς και η παροχή φαγητού για τη σίτισή του με αποτέλεσμα, εκ των πραγμάτων, η μόνιμη παραμονή των πυροσβεστών 24 ώρες το 24ωρο και για μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι ανέφικτη όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση γενικής επιφυλακής!
Για τους παραπάνω λόγους όλα αυτά τα χρόνια οι υπηρεσίες του Π.Σ. όταν εφαρμόζονταν  γενική επιφυλακή και στα πλαίσια της ορθότερης διαχείρισης του προσωπικού, μεριμνούσαν ώστε ορισμένοι συνάδελφοι να μπορούν να πηγαίνουν στις οικίες τους για τις βασικές ανάγκες τους      ( ξεκούραση, καθαριότητα, σίτιση κ.α. ), μέχρι να κληθούν για την ανάληψη υπηρεσίας εντός των εγκαταστάσεων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων. Τον χρόνο αυτό που οι πυροσβέστες βρίσκονται στις οικίες τους περιμένοντας τη στιγμή που θα κληθούν από την υπηρεσία για να μεταβούν σε αυτή, αντικειμενικά δεν μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν ώστε να πραγματοποιήσουν διάφορες προσωπικές τους δραστηριότητες. Γιατί όταν τίθεται το προσωπικό σε κατάσταση γενικής επιφυλακής κατ’ οίκον είναι διατεταγμένη υπηρεσία, όπως ορίζεται και από τις διαταγές περί ωραρίου που αναφέρονται στον εργασιακό χρόνο των πυροσβεστικών υπαλλήλων!
Επόμενα, πρέπει να προσμετράται στο συνολικό υπολογισμό του οφειλόμενου χρόνου εργασίας σε ρεπό και ο χρόνος που διανύουν οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι σε κατ’ οίκον επιφυλακή με βάση τις συνθήκες που προαναφέρθηκαν.
Κύριε Αρχηγέ
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων όλο και περισσότερων συναδέλφων ότι, σε ορισμένες υπηρεσίες υπάρχει η πρόθεση να μην καταγραφούν οι ώρες που οι συνάδελφοι παρέμειναν με εντολή της υπηρεσίας κατ’ οίκων επιφυλακή, παρά μόνο οι ώρες που διένυσαν εντός των υπηρεσιών τους, κατά τη διάρκεια της κατάστασης των γενικών επιφυλακών.
Η παραπάνω εξέλιξη έχει προκαλέσει την δυσφορία των πυροσβεστών καθώς και την αίσθηση αδικίας και της εγκατάλειψης από την φυσική και πολιτική ηγεσία, απέναντι σε αυτούς που έδωσαν και δίνουν σκληρές και επικίνδυνες μάχες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και του φυσικού πλούτου της χώρας, πολλές φορές με τίμημα την ίδια τους την ζωή!
Για όλους αυτούς τους λόγους ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών σας ζητάμε να παρέμβετε ώστε να δοθούν οι κατάλληλες εντολές – διευκρινήσεις στις διοικήσεις των υπηρεσιών του Π.Σ. για τον ορθό τρόπο υπολογισμού του επιπλέον χρόνου εργασίας των συναδέλφων μας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου που ήταν σε κατ’ οίκον επιφυλακή όπως απορρέουν από τις σχετικές διαταγές περί ωραρίου των πυροσβεστικών υπαλλήλων.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
 
 
 

Διαβάστε το αρχικό κείμενο εδώ