Όταν ο Άγιος Βασίλης περνάει μέσα από την καμινάδα… του νοσοκομείου!

SHARE IT :

78 Shares

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
whatsapp sharing button
email sharing button

Κατερίνα Μυλωνά

Κατερίνα Μυλωνά

Εθελοντές κοντά στα παιδιά που νοσηλεύονται! – Ομάδες εθελοντών μιλούν στο Cretalive για τις δράσεις που διοργανώνουν τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Της Κατερίνας Μυλωνά

Πώς αντιδράει ένα παιδί όταν βλέπει έναν Άγιο Βασίλη να… κρέμεται έξω από το μπαλκόνι, στο δωμάτιο, όπου νοσηλεύεται; Ή έναν… Batman;

Το Σωματείο Πυροσβεστών Νομού Ηρακλείου “οι τρεις παίδες εν Καμίνω”, ο  Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Η Ηλιαχτίδα», οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας  και οι ομάδες Παρέα της Αγάπης και Ελπίδα ζωής διοργανώνουν σειρά δράσεων τις ημέρες των Χριστουγέννων για να δημιουργήσουν μία γιορτινή ατμόσφαιρα στους θαλάμους των νοσοκομείων.

Ο Άγιος Βασίλης… κασκαντέρ!

Ο κ. Βασίλης Ανδρεαδάκης, από το Σωματείο Πυροσβεστών, αναφέρει πως τελευταία 5 χρόνια, το Σωματείο, έχει καθιερώσει ένα όμορφο δρώμενο, όπου με μεγάλη χαρά και σε συνεργασία με την επίλεκτη ορειβατική ομάδα της 3ης ΕΜΑΚ, την 7η ΔΥΠΕ και τη Διοίκηση του νοσοκομείου ΠαΓΝΗ, πραγματοποιεί.

πυροσβέστες νοσοκομείο

«Σύμφωνα με το σενάριο που σκεφτήκαμε και υλοποιούμε, ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες ντύνονται Άγιοι Βασίληδες και με ειδικές τεχνικές κατεβαίνουν με σχοινιά από την οροφή του νοσοκομείου και από το ειδικό κλιμακοφόρο όχημα της Υπηρεσίας μας και προσγειώνονται στο ισόγειο του κτιρίου. Στην συνέχεια μπαίνουν στο κτίριο, επισκέπτονται τα παιδιά που νοσηλεύονται στις κλινικές και τους μοιράζουν δώρα, σκορπίζοντας πολλά χαμόγελα», περιγράφει.

πυροσβέστες νοσοκομείο

Όπως λέει, «σκοπός, μέσα από τις δράσεις μας αυτές, είναι να βρεθούμε κοντά στους συνανθρώπους μας και κυρίως κοντά στους πραγματικούς ήρωες της ζωής- τα  μικρά παιδιά- που δυστυχώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και τις ημέρες αυτές αναγκάζονται να διαμένουν σε θαλάμους του νοσοκομείου μακριά από τις οικογένειες τους, μακριά από το γιορτινό κλίμα των ημερών αυτών και το γιορτινό τραπέζι και να τους πούμε ότι τα Χριστούγεννα μας προσφέρουν χαρά όπου και να βρισκόμαστε.

πυροσβέστες νοσοκομείο

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τα παιδιά αυτά, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και η τοπική  κοινωνία έχουν αγκαλιάσει και στηρίξει θετικά αυτή μας την κίνηση και δίνουμε μία υπόσχεση, ότι ο θεσμός αυτός ήρθε για μείνει.»

Μια… Ηλιαχτίδα και τα Χριστούγεννα

Η πρόεδρος της «Ηλιαχτίδας», κ. Μαρία Ευστρατίου αναφέρει πως «με μεγάλη χαρά κάθε χρόνο βρισκόμαστε στην Κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων, πλέον και στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πα.Γ.Ν.Η. καθώς και σε όλες τις Παιδιατρικές Κλινικές της Κρήτης για να μοιράσουμε τα δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται.

Δυστυχώς οι σοβαρές ασθένειες δεν κάνουν διακρίσεις, ταλαιπωρούν τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Ηλιαχτίδα 1

Όλοι εμείς, οι άνθρωποι της Ηλιαχτίδας, αισθανόμαστε πάντα το ιερό καθήκον να στεκόμαστε δίπλα τους ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Ευχαριστούμε από καρδιάς που μας δίνουν την ευκαιρία να είμαστε κοντά τους! Ευχαριστούμε τα παιδιά, αυτούς τους μικρούς ήρωες της καθημερινότητάς μας, καθώς και τους γονείς τους, για τα μαθήματα ζωής και τη δύναμη που μας προσφέρουν με τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια και το χαμόγελό τους και θα είμαστε πάντα δίπλα τους, συνοδοιπόροι και αρωγοί στο δύσκολο αγώνα τους.

Νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών που φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά.

Ηλιαχτίδα 1

Ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας σύντομα όλα τα παιδιά να είναι υγιή και να βιώνουν ξέγνοιαστα όπως τους αξίζει την παιδική τους ηλικία

Περιγράφει πως «σε αυτές τις επισκέψεις τα παιδιά διασκεδάζουν, παίζουν και παίρνουν τα δώρα τους από τον Άγιο Βασίλη! Μικροί και  μεγάλοι γινόμαστε ένα για αυτές τις ώρες και έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε μερικές στιγμές πραγματικής χαράς. Η γλυκιά προσμονή του ερχομού του Αϊ – Βασίλη, η λαχτάρα των παιδιών να ανοίξουν τα δώρα, τα κάλαντα, οι μαγικές διηγήσεις παραμυθιών, τα γέλια και τα πειράγματα μικρών και μεγάλων είναι μερικές από τις μαγικές στιγμές που μοιραζόμαστε κάθε χρόνο

Ηλιαχτίδα 1

Η κρητική κουζίνα… πάει νοσοκομείο!

Η πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, κ. Λένα Ηγουμενάκη, αναφέρει πως «τα παιδιά είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της αγάπης μας, για εμάς είναι η δύναμη της θέλησης, είναι φωτεινά “λαμπάκια” που το καθένα από αυτά λάμπει διαφορετικά και όλα μαζί φωτίζουν τον κόσμο.

κρητική κουζίνα παγνη

Με τα μάτια μας στραμμένα σε αυτά γεμίζουμε αγάπη, παίρνουμε δυνατά μαθήματα και γινόμαστε κι εμείς μαζί τους μικρά φωτεινά λαμπάκια.

Είναι υπέροχο το συναίσθημα, όταν μοιράζεσαι μαζί τους τις μυρωδιές, τις εικόνες και τις συνταγές του γευστικού μας πολιτισμού.

κρητική κουζίνα παγνη

 Είναι υπέροχο το συναίσθημα  όταν δημιουργείς με τα πιο όμορφα χεράκια, με τα πιο γλυκά μουτράκια

Η Παρέα της Αγάπης

Πρόκειται για ένα σωματείο που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 από μία παρέα ανθρώπων που έχουν ως σκοπό τους την ψυχική ανάταση των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, τα οποία νοσηλεύονται στην Αιματολογική – Ογκολογική Κλινική Παιδιών και Εφήβων του ΠΑ.Γ.Ν.Η καθώς και των οικογενειών τους, αλλά και κάθε παιδιού που χρήζει βοήθειας και φροντίδας. 

παρέα της αγάπης
Ο Γιάννης Χαρούλης έχει στηρίξει την Παρέα της Αγάπης


Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν διάφορα δρώμενα στον χώρο της κλινικής όπως εκπλήξεις γενεθλίων, θεατρικές παραστάσεις, μουσική και χορό με κάθε ευκαιρία, ακόμη και καλεσμένους διάφορες, αγαπημένες στα παιδιά, προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Όλες οι δράσεις έχουν μοναδικό σκοπό να χαρίσουν στα παιδιά, χαρά, ξεγνοιασιά, και πρόσκαιρη έστω διαφυγή από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και τα οποία απειλούν τη ζωή τους. 

παρέα της αγάπης
Η Κάρμεν Ρουγγέρη, σε δράση του συλλόγου

«Έχουμε επίσης θέσει ως στόχο του συλλόγου μας καμιά οικογένεια να μη χρειάζεται να αναζητήσει αίμα και αιμοπετάλια κατά τη διάρκεια της θεραπείας του παιδιού της. Για το λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει από το 2020 έναν μαραθώνιο δράσεων αιμοδοσίας σε όλη την Κρήτη σε σταθερή και συστηματική συχνότητα κατά τις οποίες γίνεται συλλογή αίματος αλλά και εγγραφή δοτών αιμοπεταλίων και δοτών μυελού των οστών. Έχουμε κατορθώσει να πετύχουμε το στόχο μας, καλύπτοντας  τις ανάγκες των παιδιών της κλινικής Αιματολογία Ογκολογία Παιδιών και Εφήβων Κρήτης», αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Καλλιόπη Καστελιανού.

παρέα της αγάπης

Όπως λέει, «είμαι ένας άνθρωπος που ασχολούμαι χρόνια με τις φιλανθρωπικές δράσεις με διάφορους συλλόγους είτε αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο κατά διαστήματα είτε στηρίζοντας ενεργά συλλόγους είτε μεμονωμένα διάφορες οικογένειες.  Μετά από ετών ευαισθητοποίησης  για τον συνάνθρωπο μας  αυτά που έχω πάρει τα τελευταία 4  χρόνια από την ενεργή δράση μου με τα συγκεκριμένα παιδιά είναι μαγικά.  Ο απολογισμός της κάθε μας δράσης είναι πολύτιμος με διάφορα συναισθήματα ελπίδας, αμφιβολίας, αισιοδοξίας φόβος αλλά το βασικό επικρατέστερο όλων είναι η αγάπη.  Και όταν παίρνεις αγάπη από παιδιά,  γεμίζεις παίρνεις δύναμη να συνεχίσεις να δώσεις περισσότερα την επόμενη φορά γιατί τα παιδιά είναι αθώα και ειλικρινή.  Το κάθε παιδί μαζί με την οικογένεια του  δίνουν την δικιά τους μάχη και με την στάση τους μας δίνουν μαθήματα. Και πιστέψτε με είναι μαθήματα ζωής για να γινόμαστε εμείς καλύτεροι άνθρωποι.  Ήμασταν είμαστε και θα είμαστε εδώ για κάθε παιδί που μας χρειάζεται

Ελπίδα ζωής

Είναι μία καθαρά εθελοντική ομάδα με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.

Η Ελπίδα Ζωής δημιουργήθηκε πριν 3 χρόνια από την Ελένη Κυπριωτάκη με σκοπό της  την άμεση κάλυψη καθημερινών  αναγκών  ένδυσης-υπόδησης ακόμα και τροφής κυρίως σε παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Στηρίζει κάθε μήνα 60 οικογένειες  με τρόφιμα και καθημερινά με ψωμί και κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.

Κάθε χρόνο μαζεύονται και μοιράζονται σχολικά είδη στα παιδιά, ενώ Χριστούγεννα και Πάσχα δώρα και λαμπάδες. Καθημερινά, δίνονται πολλά ρούχα και παπούτσια σε οικογένειες όπως και παιχνίδια.

 Ήταν δίπλα στους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι προσφέροντας ρούχα κουβέρτες παπούτσια και μία ποσότητα τροφίμων.

 Ήταν δίπλα στους πληγέντες σε άλλες περιοχές της χώρας στέλνοντας νερά τρόφιμα και είδη φαρμάκων (γάζες αντισηπτικά και παυσίπονα).

Την Ελπίδα ζωής στηρίζουν πολλές αλυσίδες καταστημάτων οι οποίες βοηθούν και προσφέρουν στις οικογένειες  κρέας ψάρι λαχανικά  όπως και ο κόσμος φαίνεται να το έχει αγκαλιάσει και να στηρίζει το έργο της ομάδας αφού δεν διστάζει να προσφέρει να βοηθήσει και να τρέξει δίπλα στην κυρία Ελένη.

Ελπίδα ζωής

Σκοπός της ομάδας αυτής να στηρίξει όσο μπορεί ευάλωτες οικογένειες, να ζεστάνει παιδικές καρδιές και να μοιράσει παιδικά χαμόγελα.

πηγη:Cretalivenews