ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ: Φτάνουν στα όριά τους.

Ο κ. Γιώργος Παπαδομανωλάκης
Ο κ. Γιώργος Παπαδομανωλάκης

Είναι οι ήρωες των ημερών και όπως οι προηγούμενοι ήρωες της περιόδου του κοροναϊού, οι εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας,  εισπράττουν πολλά «ευχαριστώ» από την πολιτεία, χωρίς όμως ούτε για τους μεν, αλλά ούτε και για τους δε, κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα.

Οι πυροσβέστες που κάθε καλοκαίρι δίνουν και τη ψυχή τους για να τα φέρουν εις πέρας με τις υπάρχουσες δυνάμεις, είναι στα όριά τους.

Για την ακρίβεια ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Πυροσβεστών νομού Ηρακλείου «Τρεις Παίδες εν Καμίνω» Γιώργος Παπαδομανωλάκης λέει ότι το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση… Και είναι έτσι η κατάσταση εάν σκεφτεί κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται για να προσφέρουν σε όλους εμάς ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ήσυχο από φωτιές καλοκαίρι.

«Το προσωπικό είναι σε τραγική κατάσταση μετά και την αυξημένη ετοιμότητα και επάνδρωση των τελευταίων ημερών, λόγω και του υψηλού σταδίου επικινδυνότητας, αλλά και των εν εξελίξει πυρκαγιών σε όλη τη χώρα» τονίζει ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, η υποστελέχωση σε συνδυασμό με την αυξημένη επάνδρωση έχει φέρει το προσωπικό στα όριά του.

Οι ελλείψεις είναι πολλές, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το οργανόγραμμα του Σώματος περιλαμβάνει 17400 πυροσβέστες και αυτή τη στιγμή οι υπηρετούντες είναι 12.900, δηλαδή 4500 λιγότεροι πυροσβέστες από ό,τι προβλέπεται. Το ρεπό και οι άδειες ούτε για αστείο… Τα πάντα έχουν «κοπεί» και είναι εντυπωσιακό ότι στο μέσο Έλληνα πυροσβέστη η υπερεργασία θα αγγίξει τα 15 οκτάωρα μόνο για το μήνα Ιούλιο.

«Το τραγικό στην όλη κατάσταση είναι ότι μιλάμε για απλήρωτη εργασία, τη στιγμή, μάλιστα, που οι μισθοί είναι προσαρμοσμένοι και ξεχασμένοι στη μνημονιακή λιτότητα, ενώ το επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα δεν έχει δοθεί στον πυροσβέστη και γενικότερα στα σώματα ασφαλείας».

Οι  προσπάθειες που καταβάλλουν είναι υπεράνθρωπες πολλές φορές εάν σκεφτεί κανείς τα γερασμένα οχήματα και όχι αμιγώς δασικά, αλλά και το γερασμένο προσωπικό (48 έτη μέσος όρος ηλικίας), οι οποίοι με τις ακραίες κλιματικές συνθήκες, έχουν ξεπεράσει τις σωματικές τους αντοχές, όπως τονίσει ο κ. Παπαδομανωλάκης. «Από θαύμα δεν έχει καταλήξει κάποιος συνάδελφος στα τελευταίες πυρκαγιές» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει:

«Την κατάσταση αυτη την ειχαμε προβλέψει και έχουμε κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κίνδυνου σε ολες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 12  χρόνια, οπότε και εκδόθηκε η τελευταία προκήρυξη μονίμων πυροσβεστών. Έκτοτε, ο μονός τρόπος ενίσχυσης, είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις με 80 εισακτέους το χρόνο, τη στιγμή που αποστρατεύονται 500 με 600 υπάλληλοι ετησίως».

Όπως εξηγεί, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί αλλά δεν έχουν ικανοποιηθεί.

«Ζητούμε άμεση απορρόφηση των εποχικών υπάλληλων και ένταξη τους στο μόνιμο προσωπικό στο πέρας της πενταετούς θητείας τους.  Μονιμοποίηση των πενταετών πυροσβεστών, προκήρυξη τουλάχιστον 4000 υπάλληλων σταδιακά, σε συνδυασμο με τις πανελλήνιες, πληρωμή της υπερεργασίας τη στιγμή που ο οικογενειακός οικονομικός προϋπολογισμός αγγίζει τα κατωτέρα επίπεδα και ένταξη στο επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα».

Ο κ. Παπαδομανωλάκης καταλήγει λέγοντας ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα είναι εδώ με όλες του τις δυνάμεις να φέρει και φέτος εις πέρας αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά όταν πέσει η “αυλαία” της αντιπυρικής περιοδου, εμείς σαν Σωματείο πυροσβεστων νομου Ηρακλείου δε θα ανεχτούμε άλλο αυτές τις εργασιακές συνθηκες και θα αποτρέψουμε την συνθήκη να γίνουμε το παράπηγμα του κρατικού μηχανισμού».

Πηγη:patris.gr