Η τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέως της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Κ.Μ., Κυριακής Παπαδοπούλου σχετικά με τα προβλήματα του Σώματος:
Το Πυροσβεστικό Σώμα πιστό στο θεάρεστο έργο του, οι Πυροσβέστες πιστοί στον όρκο τους, εκτελούν το καθήκον τους, συνδράμουν και συμπαραστέκονται σθεναρά σ όλα τα δεινά που βασανίζουν την κοινωνία μας. Και αυτοί οι ελάχιστοι που με μικροψυχία επικαλούνταν ότι οι Πυροσβέστες εργάζονται μόνο το καλοκαίρι, είναι σίγουρο πλέον ότι τα γεγονότα και η ωμή πραγματικότητα, τους ξεπέρασε.
Αλήθεια, αναρωτιέται ακόμη κανείς σε αυτή τη χώρα αν το επάγγελμα, στην ουσία λειτούργημα, του Πυροσβέστη, είναι επικίνδυνο; Αναρωτιέται κανείς αν είναι ανθυγιεινό; Ποιος νοήμων άνθρωπος δεν βλέπει ότι ο κρατικός μηχανισμός στηρίζεται στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις ακάματες προσπάθειες των συναδέλφων Πυροσβεστών να βρίσκονται δίπλα σε κάθε κακό που χτυπά τους συνανθρώπους μας κατά περίσταση;
Με ποια λογική υπάρχει ο διαχωρισμός του προσωπικού σε ότι αφορά το επικίνδυνο επίδομα, όπου πενταετείς και εποχικοί πυροσβέστες το λαμβάνουν, που ναι μεν το διεκδίκησαν δικαστικά και το κέρδισαν δικαίως, δημιουργήθηκε όμως έτσι μια τεράστια αδικία σε όλο το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που αποτελεί τον πυλώνα όλου του κρατικού μηχανισμού.
Ατελείωτες κι απλήρωτες ώρες υπερεργασίας, κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, που το μόνο που λαμβάνουν οι Πυροσβέστες είναι κι άλλη αύξηση στα ήδη συσσωρρευμένα ρεπό τους (ενδεικτικά, πάνω από 5.500 χρωστούμενα ρεπό συνολικά μόνο στους δύο από τους έξι σταθμούς της Θεσσαλονίκης) που είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα λάβουν, λόγω των τεράστιων κενών των οργανικών θέσεων που ξεπερνούν πλέον τις 4000, κατι που θα γίνει εντονότερο δεδομένου του γεγονότος ότι θα αρχίσουν να υποβάλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση οι “μεγάλες σειρές” του Σώματος από το 1996 έως το 2001, που αποτελούνται από 1000 έως 1200 άτομα η κάθε μία, την συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία του έμψυχου δυναμικού μας. Θέσεις που θα μπορούσαν να καλυφθούν άμεσα με την πρόσληψη Πυροσβεστών γενικών υπηρεσιών, καθώς και με την μονιμοποίηση των πενταετών και εποχικών συναδέλφων.
Φωτεινή ελπίδα στην δύσκολη κατάσταση που βιώνει το πυροσβεστικό προσωπικό η πρόσληψη των 650 Πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Όμως οι ανάγκες των Πυροσβεστών και των οικογενειών τους δεν καλύπτονται σίγουρα με ρεπό, μόνο υποβιβάζουν το βιοτικό τους επίπεδο και συγχρόνως πλήττονται ανεπανόρθωτα η αξιοπρέπεια και η υπόσταση τους ως άνθρωποι της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Όταν ο μέσος όρος των μάχιμων Πυροσβεστών είναι τα 48 έτη τώρα και πρόκειται να αυξηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, δημιουργώντας λειτουργικά προβλήματα σε ένα δύσκολο κι απαιτητικό εκ φύσεως επάγγελμα.
Εν όψει λοιπόν της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου του 2024, ήρθε η ώρα, να δείξει το κράτος την αναγνώριση του απέναντι στο Πυροσβεστικό Σώμα και να δείξει έμπρακτα ότι όλος αυτός ο κόπος, η υπερπροσπάθεια, η υπερεργασία πέραν των ορίων του φυσιολογικού, καταργώντας ωράρια, αντοχές, ξεκούραση, με φιλότιμο για το καθήκον, εκτιμάται και από τους αρμόδιους φορείς και όχι μόνο από τον απλό κόσμο που αναγνωρίζει την προσφορά μας, στέκεται στο πλευρό μας δίνοντας μας δύναμη και θάρρος να συνεχίζουμε. Επικίνδυνο και ανθυγιεινό τώρα.