Ανακοίνωση της Ε.Α.Κ.Π. για την αντιπυρική περίοδο

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
.      Της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων  Υπαλλήλων  Πυροσβεστικού  Σώματος       .
Τηλ.: 6978520351 – 6974881331, Fax: 2674022211, website: www.eakp.gr, email: info@eakp.gr
                                                                                                                                               Αθήνα 23 Ιουλίου 2021
 
 ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021
« Τι είχες Γιάννη,  τι είχα πάντα »
 
Ξεκινώντας από τα Γεράνια όρη περνώντας από την Κεφαλονιά και φτάνοντας στην τελευταία πυρκαγιά της Σάμου η φετινή αντιπυρική περίοδος βρίσκει εμάς τους πυροσβέστες αλλά και τον λαό στο « ίδιο έργο θεατές » αφού ήδη χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων έχουν γίνει στάχτη, περιουσίες έχουν καταστραφεί και τα προβλήματα του Π.Σ. και των υπαλλήλων παραμένουν άλυτα, δεκαετίες τώρα, και εντείνονται!
Είναι σίγουρο όμως ότι οι καταστροφές για το περιβάλλον και την περιουσία του λαού δεν θα σταματήσουν εδώ, αφού μετά τις πυρκαγιές ακολουθούν οι πλημμύρες!
    Ο αντιπυρικός σχεδιασμός ο οποίος για ακόμη μια χρονιά στηρίζεται μόνο στην οργάνωση της καταστολής, παραλείποντας την ουσιαστική και κεντρικά σχεδιασμένη πρόληψη για την προστασία των δασικών εκτάσεων και οικοσυστημάτων αλλά και της ζωής και της περιουσίας του λαού, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη  υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση όλων των αρμόδιων φορέων ( Π.Σ. Δασική Υπηρεσία ) έχουν φέρει ήδη τραγικά αποτελέσματα ενώ έχουμε διανύσει σχεδόν το πρώτο μισό της αντιπυρικής περιόδου!
Αναμφίβολα οι μεγάλες ελλείψεις σε μέσα, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί διαχρονική πολιτική επιλογή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει όχι μόνο την αδιαφορία των υπευθύνων για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στο Πυροσβεστικό Σώμα όσο και στην Δασική Υπηρεσία που έχει την ευθύνη για την πρόληψη των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και για το που θέλουν να πάει το πράγμα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, από την στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της έχει περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση και έπεται συνέχεια!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση φέτος από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα προληπτικής αντιπυρικής προστασίας πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια!
Ωστόσο όμως βλέπουμε να δαπανώνται κάθε χρόνο από τις κυβερνήσεις τεράστια ποσά για  εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης όπου φέτος αγγίζουν τα 40.000.000  ευρώ γεμίζοντας με ζεστό χρήμα τις τσέπες μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.
 Από την άλλη πλευρά βρισκόμαστε εμείς οι πυροσβέστες να βιώνουμε στο πετσί μας καθημερινά και σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο και όχι μόνο, την συνεχόμενη και αυξανόμενη εκμετάλλευση στην εργασία μας με τις διαφορετικές σχέσεις εργασίας μεταξύ των πυροσβεστών ( εποχικοί, πενταετούς υποχρέωσης, μόνιμοι ), την αποσάθρωση του ωραρίου μας με τις επαναλαμβανόμενες επιφυλακές ακόμη και με δείκτη επικινδυνότητας και το σμπαράλιασμα του ελεύθερου χρόνου μας, τις συνεχόμενες μετακινήσεις από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, την μεγάλη έλλειψη  προσωπικού, τον πεπαλαιωμένο στόλο των οχημάτων κ.α. Όλα αυτά δυσχεραίνουν το πυροσβεστικό έργο, και η έλλειψη σε προσωπικό καλύπτετε με την απλήρωτη υπερεργασία μας!
Η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με τις σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες ενεργούμε κάθε φορά, λειτουργούν σωρευτικά, καταπονούν και επιβαρύνουν επικίνδυνα τον ανθρώπινο οργανισμό με τραγικές συνέπειες για την υγεία μας που μπορεί να φέρουν ακόμη και τον θάνατο! Ο πρόσφατος θάνατος του συνάδελφου από την Χίο που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας, αυξάνοντας την ανθρωποθυσία στους 40 νεκρούς που επιμελώς αποσιωπούν συνδικαλιστικές ηγεσίες και κυβερνήσεις τα τελευταία 23 χρόνια, πρέπει να μας αφυπνίσει για να σκεφτούμε σοβαρά τις δικές μας ανάγκες και δικαιώματα για την ζωή και την υγεία μας.
Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στην Ομοσπονδία αλλά και σε όλες τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις, επιβεβαιώνουν τον ρόλο τους ως κομπάρσοι των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών και συνεχίζουν να εξαντλούν την « αγωνιστικότητά » τους σε εθιμοτυπικές συναντήσεις χωρίς αντίκρισμα, με ύμνους προς στην Πολιτική και την Φυσική Ηγεσία για την « πετυχημένη φιλεργατική » τους πολιτική, ποζάροντας στον φωτογραφικό φακό, μοιράζοντας αβάσιμες υποσχέσεις την στιγμή που έχουμε χάσει την γη κάτω από τα πόδια μας!
Είναι υπεύθυνοι όλοι αυτοί για την αρνητική κατάσταση που βιώνουμε εμείς οι πυροσβέστες μετά και την εφαρμογή του Νόμου 4662/2020. Ένας νόμος που έλαβε την αμέριστη στήριξη των συνδικαλιστικών παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού είτε συγκεκαλυμμένα, είτε απροκάλυπτα! Στον αντίποδα, η Ε.Α.Κ.Π. μόνη της αγωνίστηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή με παραστάσεις διαμαρτυρίας για να μην περάσει αυτός ο νόμος έκτρωμα!
Οι πυροσβέστες δεν έχουμε δει τίποτα θετικό να συμβαίνει στην υπηρεσιακή και οικογενειακή μας ζωή από αυτές τις φιέστες και από τους συγκεκριμένους συνδικαλιστικούς  εκπροσώπους.
Πρέπει να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, να ζούμε και να εργαζόμαστε σε ανθρώπινες συνθήκες και να μην καταστρατηγείτε το ωράριο και ο ελεύθερος χρόνος μας για την οικογένεια, την ψυχαγωγία και την ξεκούραστή μας!!!
Στο διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την αντιπυρική περίοδο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό της για την αναδιοργάνωση του Π.Σ. Μια αναδιοργάνωση που θα στηριχτεί όχι στις διευρυμένες και αυξανόμενες ανάγκες για πυροπροστασία και πυρασφάλεια, αλλά στην λογική κόστους οφέλους με συγχώνευση και κλείσιμο υπηρεσιών, μεγαλύτερη εμπλοκή της τοπικής διοίκησης σε ζητήματα πυρασφάλειας και καταστολής πυρκαγιών, με προσανατολισμό την ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του Π.Σ., την περαιτέρω συρρίκνωση συνδικαλιστικών ελευθεριών και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλαγές στο ωράριο κ.α.!!!
Όλα αυτά δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για τους πυροσβέστες και το λαό!!!
Ζούμε εφιαλτικές στιγμές καθημερινά, αυτό όμως που εξυφαίνεται θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση.
Όμως υπάρχει λύση για να εμποδίσουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουμε ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο για μας ως εργαζόμενους και για την πυρασφάλεια της χώρας, οργανώνοντας τον αγώνα μας ακόμα και τώρα μέσα στην αντιπυρική περίοδο.
 
Βασικό πλαίσιο διεκδίκησης: 
Άμεση κατάργηση του Νόμου 4662/2020.
Σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για το Π.Σ. και την Δασική υπηρεσία, για την καλύτερη οργάνωση σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας .
Οργάνωση με κεντρικό σχεδιασμό όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Αύξηση της χρηματοδότησης για να παρθούν μέτρα προστασίας για την ζωή και την υγεία των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις ασθένειες. και αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως Βαρύ – Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό με ότι αυτό συνεπάγεται ( μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, χρόνια      υπηρεσίας ). Ορισμός ανώτατου ορίου εργασίας στα συμβάντα.
Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και πενταετών πυροσβεστών.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σημαντική αύξηση των εισερχόμενων μέσω πανελληνίων εξετάσεων στην πυροσβεστική ακαδημία για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Χρηματική αποζημίωση της υπερεργασίας μας σύμφωνα και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και πληρωμή εφάπαξ αποζημίωσης όλων των χρωστούμενων ρεπό από την υπερεργασία.
Κατάργηση των προληπτικών επιφυλακών λόγο δείκτη επικινδυνότητας ή πιθανής εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Έκδοση Π.Δ. για την υγεία και ασφάλεια των πυροσβεστών στα συμβάντα.
Καμιά κατάργηση υπηρεσιών, αναβάθμιση όλων των κλιμακίων και των Π.Υ. σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
Αυτά είναι κάποια αιτήματα τα οποία μπορούμε να τα διεκδικήσουμε άμεσα που αφορούν την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας μας και την ουσιαστική οργάνωση της πυροπροστασίας της χώρας.
Ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα και μόνο μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων, αυτόν τον δρόμο καλεί η Ε.Α.Κ.Π. να βαδίσουν οι πυροσβέστες αφήνοντας πίσω τους συνδικαλιστικούς τοποτηρητές των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών!!!
Υψώνουμε το ανάστημά και τη φωνή μας!       
Διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αρτιότερη οργάνωση της πυροπροστασίας!
Διεκδικούμε μία καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας!
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
 

Διαβάστε το αρχικό κείμενο εδώ